Politistii romani se impiedica in botosei

Protectia civila are nevoie si de salvatorii voluntari
29/01/2017
“Chiar vreau sa avem pace in lume” zicea Sandra Bullock in filmul Miss Congeniality, iar noi tindem sa o credem.
29/01/2017

Politistii romani se impiedica in botosei

Politistii romani se impiedica in botosei
03 Mai 2006

de Adriana Oprea Popescu
Cazul baietelului de 3 ani din Chiliile deschide niste rani mai vechi de-ale Politiei Romane. Escoriatii adanci aparute pe organul numit orgoliu si adancite de fiecare prezenta a voluntarilor veniti sa participe la scotociri.
Cand in joc este viata unui copil, n-ar trebui sa mai incapa alaturi nici o picatura de orgoliu. Intrebarile de genul “dar daca-l gaseste altul inaintea noastra?” devin ilogice.

DISPARITIA. Sambata, 29 aprilie, la ora 19:45, agentii postului de politie Chiliile, judetul Buzau, au fost sesizati ca a disparut Nicolae Radu, in varsta de 3 ani. Nu existau suspiciuni de rapire, iar circumstantele disparitei aratau ca e vorba de o ratacire. Copilul se afla intr-o zona accidentata, cu rape, alunecari de teren si cursuri de apa. Cazul era grav si se impunea mobilizarea unor forte sporite la operatiunile de cautare/scotocire. Din informatiile furnizate de corespondentul local al Antenei 1, in prima zi la cautari au participat 40 de politisti si jandarmi, care au acoperit, conform declaratiilor lor, o raza de 5 km de la locul disparitiei. A doua zi, au venit 70 de politisti si jandarmi, carora li s-au alaturat si cativa sateni. Cautarile au fost zadarnice.

VESTEA. Duminica seara, disparitia e mediatizata de televiziune. Asa afla si voluntarii, care incep sa dea telefoane, anuntand mobilizarea. Informatia a ajuns la ei ca de obicei, “a saptea zi dupa scripturi”, desi coordonatele acestor asociatii sunt cunoscute Politiei, iar prezenta voluntarilor se impunea din primele ore.
Duminica spre luni se pleaca spre Chilii. BGS-ul vine cu masini de teren si 6 ATV-uri, Asociatia Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta – cu un elicopter, radioamatorii cu 2 masini si statii portabile si mobile, Crucea Rosie Sector 6 cu 2 voluntari. Se ajunge in sat luni dimineata. In fata sediului de politie din Chilii, voluntarii si oamenii legii fac grupuri separate. Parca n-ar fi aici, in ziua cand celorlalti romani le sfaraie micii pe gratare, pentru aceeasi cauza. Politistii privesc cu invidie spre ATV-urile voluntarilor, in timp ce acestia ambaleaza motoarele si-o taie prin hartoape, pe deal in sus. Nu le-a spus nimeni unde ar fi nevoie sa caute. Fiecare e pe cont propriu. Ca intr-un razboi psihologic, desi miza e salvarea vietii unui copil.

INCALTARI. Copilul e gasit in jurul orei 10:00 de doi voluntari. E preluat de BGS si dus la spital. Inaintea masinii de teren e o alta de la Politia Rutiera, care deschide drumul cu girofarul. In Buzau, voluntarilor li se spune ca trebuie sa se intoarca in Chilii, pentru a arata exact zona in care a fost gasit Raducu, pozitia in care se afla… Dupa 3 ore, ajunsi la Chilii, sunt informati ca nu mai e nevoie de ei, ancheta a fost finalizata. “Gasisem si noi incaltamintea copilului”, li se spune la postul de politie. Cei doi voluntari raman blocati: una dintre incaltari a fost tot timpul in mana lui Raducu. Desi aproape inconstient, tinea strans espadrila, sa nu o piarda. Cealalta se afla inca in piciorusul lui, am gasit-o in masina. Dupa ce le-a recuperat, mama copilului a stat tot timpul cu incaltarile in mana. Si la spital… De unde aparusera “baschetii” politistilor ?

LIFTING. Luni seara, in stirile tv aveam sa observam un politist ducand pretios in mana niste ghetute. Insa, atentie, chiar in comunicatul politiei de semnalare a disparitie se spunea ca baietelul purta “tenisi albastri”. Cei cu care fusese de altfel si gasit… De la Chilii la Bucuresti realitatea suferise un lifting. Se schimbasera incaltarile, se schimbasera gasitorii. In noaptea de 1 spre 2 mai, la ora 1:54, IJP Buzau transmite presei un comunicat, cu titlul “Cautari incununate de succes”: “In ziua de 1 mai a.c., pentru cautarea minorului Nicolae Radu (…) au fost mobilizati 100 de politisti din cadrul IJP Buzau, 14 jandarmi din cadrul IJP Buzau, o echipa din cadrul IJU cu utilaje necesare desecarii fantanilor din zona, 3 conductori caini de urma, carora li s-au alaturat 24 salvatori din cadrul organizatiei non-profit «BGS» cu 6 autovehicule de teren, 6 ATV-uri, precum si 2 elicoptere apartinand Asociatiei Salvatorilor Voluntari din Romania. In timpul activitatilor de cautare si scotocire, o echipa de politisti a gasit incaltamintea copilului disparut, motiv pentru care au fost masate in zona toate fortele, baietelul fiind gasit, in jurul orei 10:00, de o echipa a «BGS», la aproximativ 2.500 m de locul disparitiei, intr-o zona impadurita si foarte greu accesibila. (…)”. Din comunicatul dat de IGPR la ora 2:30, dispar incaltarile, dar si BGS-ul…: “astazi, 1 mai a.c., politistii din cadrul IJP Buzau, impreuna cu fortele complexe angrenate in activitatile de cautare a minorului Nicolae Radu au reusit, dupa aproximativ 40 de ore, depistarea acestuia intr-o zona impadurita si foarte greu accesibila.”

INUTIL… A doua zi, in incercarea de a lamuri misterul “ghetutelor de la TV”, luam legatura cu purtatorul de cuvant al IJP Buzau si-i cerem semnalmentele incaltarilor. Raspunsul este urmatorul: “Sunt botosi din pasla de culoare crem-bej si au fost gasiti la 500 de metri de locul in care a fost gasit apoi copilul”. “De unde stiati ca sunt botosii lui Radu, din moment ce, chiar dumneavoastra ati anuntat ca a disparut in tenisi albastri?”. “Asa ne-a zis tatal, ca sunt ai copilului”. Eforturile politiei de a distorsiona un adevar evident, dar, probabil, neconvenabil, devin ridicole. Nimeni nu a criticat modul in care au fost organizate operatiunile de cautare ale politiei. Nimeni n-a aratat cu degetul inspre ei. Probabil ca au, din pacate, talentul de a-si baga singuri degetul in ochi. Si din pricina asta nu vad un lucru simplu: ca pot salva viata unui copil, lasand orgoliile la o parte si apeland in astfel de situatii si la “fortele complexe angrenate in activitatile de cautare”…

DISTANTA DE LA VORBE LA FAPTE

Din noiembrie 2005, de la schimbarea procedurilor de cautare a copiilor disparuti, eficienta politiei a crescut. Insa mentalitatile au ramas aceleasi. La operatiunile de cautare/scotocire, Politia Romana tolereaza voluntarii, nu se bazeaza pe sprijinul lor. La inceputul campaniei Jurnalului National atrageam public atentia autoritatilor ca trebuie ca “politia sa fie obligata sa colaboreze in operatiunile de cautare/scotocire cu voluntari (persoane fizice sau asociatii nonguvernamentale) pe baza unui plan comun de actiune, sub conducerea organelor de politie”. Seful Politiei Romane, chestor principal Dan Fatuloiu, recunostea atunci ca “este imperios necesara obtinerea sprijinului altor autoritati si entitati precum (…) ONG-uri, firmele de protectie si paza”. Singurul ONG cu care IGP-ul a semnat, pana acum, un protocol de colaborare este “Salvati Copiii”. Pe care nu l-am vazut implicat activ in problema copiilor disparuti.
In ce priveste colaborarea cu voluntarii care pot si vor sa participe la operatiunile de cautare, politia e rezervata. Nu vrea sa semneze un protocol cu fiecare firma in parte, dar nici cu toate la un loc. Apreciaza (cateodata) eforturile, admira (intotdeauna) dotarea, dar lasa societatea civila cu mana intinsa…

AR PUTEA FI ADOPTAT
Raducu Nicolae, copilul disparut si gasit, mai are inca cinci frati si o sora. Sesizata de un reporter tv, Directia pentru Protectia Copilului Buzau a facut o ancheta sociala in Chilii. Copiii, insuficient dezvoltati fizic si psihic pentru varsta lor, traiau in conditii mizere. Dormeau cu totii intr-un pat alaturi de mama si erau hraniti cu laturi. Luni, cand am intrebat-o pe mama lui Raducu ce-i da sa manance, de-i asa mititel, ea mi-a raspuns, senina, “ciorba de cartofi si lapte, ca asta-i place”… In aceeasi zi, patru dintre fratii lui, cei mai mici ca varsta, au fost dusi in Centrul de Primire Minori in Regim de Urgenta Buzau. In aceasta dimineata instanta va analiza cazul, iar copiii vor fi institutionalizati, fie cu acordul parintilor, fie prin decaderea lor din drepturi. “Raducu este in continuare in spital, insa cand va iesi de acolo va merge la un asistent maternal si chiar ne gandim ca el ar putea fi dat spre adoptie”, declara Cecilia Manolescu, directoarea DPC Buzau.

REPETABIL
Politistii n-au reusit sa ajunga la Raducu. E doar un ghinion? Istoria zice ca nu… Mihai Olaru (3 ani), cautat de numeroase forte de politie si jandarmerie, a fost gasit dupa aproape 24 de ore, la 10 km de la locul disparitiei, de un localnic. Ionut Capraru (4 ani) a fost gasit in viata dupa o saptamana de un padurar. Vladut Tudor (4 ani) a fost gasit dupa 6 zile, de un voluntar, fara sa poata fi salvat. Mustafa Redivan (2 ani) a fost gasit mort, dupa 5 zile de la disparitie, de niste oieri, la doar 2 km de locul disparitiei…

http://www.jurnalul.ro/articol_51751/politistii_romani_se_impiedica_in_botosei.html

 

Data
Mai 2006
Call Now Button
×

 

Salut!

Dati click pe "Relatii Clienti" mai jos pentru a putea incepe conversatia cu un reprezentant ASVSU.

×